vindfraft

Energian säästäminen pienentää sähkölaskua ja auttaa ympäristöä

Vihreäkään energia ei ole niin ympäristöystävällistä kuin käyttämättä jäävä energia. Sähkön säästäminen kotona on ympäristöteko ja näkyy lisäksi selvästi sähkölaskun suuruudessa. Energian säästäminen on hyväksi siis myös omalle taloudelle. Sähkön säästämistä kannattaa pohtia nykyään, kun kodeissa on alkaa olla hurja määrä laitteita jotka kuluttavat sähköä. Kaikki vanhat kodinkoneet kuten jääkaappi ja pakastin kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin malleihin. Pidä jääkaappi tarpeeksi kaukana hellasta ja suorasta auringonvalosta.

Monet meistä pysähtyvät miettimään sähkön säästämistä esimerkiksi siinä kohtaa, kun miettii pitäisikö vesi keittää kattilassa vai vedenkeittimellä. Kodissa on kuitenkin myös selvästi suurempia sähkösyöppöjä ja katse kannattaakin kiinnittää ensin niihin. Kaikki vanhat kodinkoneet kuten jääkaappi ja pakastin kannattaa vaihtaa energiatehokkaisiin malleihin. Pidä jääkaappi tarpeeksi kaukana hellasta ja suorasta auringonvalosta.

Lämmitä ja viilennä vain tarpeen mukaan

Eniten sähköä kotona käytetään yleensä lämmitykseen. Suuressa kodissa kaikkia tiloja ei kuitenkaan tarvitse jatkuvasti lämmittää ja kaikkien huoneiden lämmittäminen tasaisella tahdilla kasvattaa helposti sähkölaskua. Pääset tehokkaasti alkuun sähkön säästämisessä, jos lämmität vain huoneet joita käytetään. Mahdollisuuksien mukaan kaikkien huoneiden lämpötilaa voi säätää hieman pienemmäksi, sillä jo muutaman asteen pudottaminen säästää merkittävästi energiaa. Lämmityskulujen hillitsemisessä tärkeää on myös hyvä eristys. Eristykset kannattaa tarkistaa ikkunoista ja ovista ja lisäksi on hyvä tarkistaa myös takan ja uunin pellit, jotka ohjaavat ilmavirtausta.

Suomessakin ovat alkaneet yleistyä kesähelteillä erilaiset ilmastointilaitteet. Lämpöpumppujen myötä useissa talouksissa on valmius ilmastoinnin käyttöönottoon, mutta asiaa kannattaa harkita muutamaan kertana. Ilmastointi kuluttaa paljon sähköä ja toisinaan viilennykseksi voisi riittää vaikkapa kattotuuletin. Mikäli kuitenkin valitse ilmastoinnin, pidä tässäkin lämpötila kohtuullisena. Kesähelteillä asunnossa ei tarvitse olla yhtä kylmä kuin jääkaapissa. Kattotuulettimeen verrattuna keskusilmastoinnin käyttö voi tulla jopa 70 kertaa kalliimmaksi.

Valaise harkiten

Kodin valaistuksessa energiatietoinen kuluttaja suosii energiaa säästäviä tuotteita. Helpoin tapa säästää energiaa valaistuksessa on vaihtaa kaikki tavalliset lamput energiansäästölampuiksi. Näin voit säästää jopa 70 prosenttia sähköä aiempaan verrattuna. Ero johtuu siitä, että tavalliset lamput käyttävät suuren osan sähköstä lämmöntuotantoon, mutta energiansäästölampuissa lämmön osuus on häviävän pieni. Lisäksi energiansäästölamput kestävät käytössä paljon tavallisia lamppuja kauemmin, joten aluksi kalliilta tuntuva ostohinta tasautuu käytön myötä.

Käytä vain niitä valoja mitä tarvitset ja sammuta muut. Jos työskentelet ainoastaan pöydän ääressä, koko huonetta ei välttämättä tarvitse valaista. On urbaani legenda, ettei valoja kannattaisi sammuttaa lyhyeksi aikaa. Sähköä säästyy aina kun valon sammuttaa, oli se sitten kuinka lyhyeksi aikaa tahansa. Hyödynnä lisäksi mahdollisuuksien mukaan luonnonvaloa. Kesäaikaan esimerkiksi työpöytä kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen, jolloin et tarvitse useinkaan muuta valoa.

Pese vain täysiä koneellisia ja kuivata pyykit narulla

Pesukoneen käyttämästä energiasta jopa 90 prosenttia kuluu veden lämmittämiseen. Tavallisessa käytössä olevat pyykit ovat harvoin niin likaisia, että ne vaatisivat yli 40 asteen pesulämpötilan. Mikäli vaatteessa on selkeä tahra, voit huuhtaista sen jo ennen pesua ja tarvittaessa käyttää pesuainetta suoraan tahran päälle, sen sijaan että pesisit koko koneellisen turhaan kuumalla vedellä. Pesukoneessa kannattaa pestä yleensä vain täysiä lastillisia. Kone kuluttaa saman verran energiaa riippumatta siitä, onko siellä yksi vai kymmenen vaatetta. Sama periaate toimii astianpesukoneen kohdalla.

Kuivata pyykit ulkona aina kun se on mahdollista. Tyypillisessä kotitaloudessa kuivausrumpu on kodin toiseksi suurin sähkösyöppö. Ulkona kuivattamalla pyykkeihin tulee raikas tuoksu ja ne kuivuvat kuluttamatta lainkaan sähköä! Mikäli käytät kuitenkin kuivuria, pidä huolta siitä että nukkasuodatin on puhdas ja kuivuri pääsee toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Pyykit kannattaa laittaa kuivuriin hyvin lingottuina, sillä tämä vähentää merkittävästi kuivausaikaa.

Saatat myös pitää...