vindfraft

Energiaa voi säästää paljonkin päivittäisillä valinnoilla – ja tulos näkyy sähkölaskussa

Kerrostalossa asuva kaupunkiasuja maksaa sähköstä helposti yli tuhat euroa vuodessa, varsinkin kun lasketaan yhteen sekä oma sähkölasku, että yhtiövastikkeen osuus joka koostuu energiakuluista. Laskua olisi helppo pienentää.

Harva tulee ajatelleeksi, että taloyhtiön vastikkeesta noin kolmannes koostuu sähkökuluista. Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen selittää, että vuositasolla vastikkeista menee yleensä energiakuluihin noin miljardi euroa ja huoneistojen sähkölaskut ovat noin puoli miljardia. Tämä siis kansantalouden kannalta ajateltuna. Käyttäjien kannalta tilanne on se, että esimerkiksi 60 neliöisen kaksion hoitokuluista noin 1 200 euroa koostuu energiasta vastikkeen kautta maksettuna. Kauranen muistuttaa, että energialaskun suuruuteen vaikuttavat päivittäiset valinnat. Erityisen paljon sähköä kuluu, mikäli lämmintä vettä käytetään liikaa ja sillä lotrataan tai asunnon yleislämpötila pidetään liian korkeana. Sopiva huoneistolämpötila on yleensä noin 20 – 22 astetta. Nämä kaksi tekijää selittävät suurimman osan yhtiövastikkeeseen sisältyvästä energialaskusta.

Ota tästä talteen vinkit energian säästämiseksi

Isännöintiliiton julkaisemassa energia- ja kotioppaassa annetaan vinkkejä energian säästämiseksi sekä taloyhtiöille että asukkaille. Jos haluat pienentää energialaskuasi, tarkista siis kotona ainakin nämä asiat:

Huoneen sisälämpötila kannattaa pitää 20 – 22 asteessa, tai jopa alhaisempana jos itse viihtyy viileässä. Jo asteen lasku huonelämpötilassa pienentää lämmitysenergian tarvetta viidellä prosentilla.

Jos poistut kotoa useammaksi päiväksi, muista kääntää kylpyhuoneen lattialämmitys pois päältä. Myös huoneiston kokonaislämpötilaa voi pudottaa yli muutaman viikon matkojen ajaksi.

Talon lämpöhukan syynä ovat suurimmaksi osaksi ikkunat, sillä ne päästävät lämpöä lävitse. Talon lämmöstä noin 20 prosenttia kuluu ikkunoiden kautta. Ainakin yöksi kannattaa siis sulkea sälekaihtimet ja vetää verhot ikkunan eteen. Tämä pienentää energiankulutusta yhtä paljon kuin ylimääräinen lasi ikkunassa. Myös kovalla pakkasella kannattaa pitää kaihtimet ja verhot kiinni päivälläkin, ainakin jos et oleskele juuri siinä huoneessa.

Pitkä, lämmin suihku on monen kaipaama ylellisyys. Se kuitenkin maksaa ja nopeuttamalla suihkukäyntejä voi säästää selvää rahaa. Päivittäinen viiden minuutin suihku maksaa noin 180 euroa vuodessa. Mikäli suihkussa viihtyy päivittäin 20 minuuttia, kertyy laskua vuositasolla jo noin 730 euroa.

Pesukoneet kannattaa laittaa pyörimään vasta kun ne ovat täynnä. Astianpesukone kuluttaa noin 15 litraa vettä pesukertaa kohden. Pesuveden kone lämmittää sähkön avulla.

Kun laitat ruokaa, muista mahdollisuuksien mukaan hyödyntää myös uunin esilämpö ja voit säästää sähköstä jopa 15 prosenttia. Laita siis ruoat lämpenemään uuniin, vaikka se ei olisikaan vielä valmis. Veden keittämiseen kannattaa puolestaan käyttää vedenkeitintä, sillä se hoitaa tehtävän nopeasti ja tehokkaasti.

Varsinkin uudet jääkaapit ja pakastimet ovat erittäin tehokkaita ja pitävät kylmän hyvin sisällään. Niitä ei siis kannata säätää liian kylmälle, sillä tällöin ne vievät ainoastaan turhaa energiaa. Sopiva lämpötila jääkaapille on viisi astetta ja pakastimelle -18 astetta.

Pyykit kannatta mahdollisuuksien mukaan kuivattaa narulla, kesäaikaan myös ulkona. Näin saat pyykkeihin raikkaan tuoksun, mutta säästät myös energiaa. Mikäli pyykkiä pestään esimerkiksi 150 kertaa vuodessa, pyykin kuivatus kuivausrummussa maksaa 63 euroa.

Pöytätietokone on kannettavaan tietokoneeseen verrattuna varsinainen energiasyöppö. Jos sitä pidetään päällä joka päivä kaksi tuntia, maksaa sen kuluttama sähkö vuodessa 180 euroa. Vastaavasti samassa ajassa kannettava tietokone kuluttaa sähkö 25 euron ja tabletti 24 euron edestä.

Suomalaiset tunnetusti rakastavat saunomista ja useimmista taloyhtiöistä löytyykin sauna. Monella on silti sauna myös kotona. Energiatehokkainta saunominen on 70-80 asteisessa saunassa. Tästä kuumemman saunan sähkönkulutus voi olla 20-30 prosenttia enemmän. Tehokkainta on, jos saunalla on joka lämmityskerralla useampia käyttäjiä, eikä sitä lämmitetä erikseen jokaista varten.

Saatat myös pitää...