vindfraft

Aurinkosähköjärjestelmän asentaminen ja käyttöönotto on yllättävän yksinkertaista

Mikäli kaipaat kotiisi aurinkopaneeleita, vaihtoehtoja riittää. Aurinkopaneelijärjestelmien toimittajia on useita ja paketit kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Aurinkopaneelien käyttö ei vaadi erityistaitoja, sillä ne voi hankkia helposti valmiiksi asennettuina. Palveluntarjoajilta kannattaa kysyä erikseen kokonaishintaa ja itse aurinkopaneelien hintaa. Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan halvimmalla ja kalleimmalla tarjouksella on yllättävän suuri ero. Edullisen heti käyttövalmis paketti maksaa suunnilleen 6 000 euroa, mutta kalleimmasta pyydetäänkin sitten jo 8 500 euroa. Paketin hinnassa suuri osuus on työkuluja, mutta niiden osalta voi saada kotitalousvähennystä. Asennuksen hintaan vaikuttaa tietenkin myös kohde ja sen vaativuus. Korkeampaan taloon tarvitaan isompi ja kalliimpi nosturi ja esimerkiksi sähkökeskuksen muutokset ja kaapelin kaivaminen lisäävät hintaa.

Kuluttajalle iloinen uutinen on kuitenkin se, että viime vuosina aurinkopaneelijärjestelmien hinnat ovat laskeneet 10-30 prosenttia. Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiatehokkuuden professori Jere Ahola uskoo, että kyseessä on yleisempikin hintakehitys. Hänen mukaansa esimerkiksi Saksassa järjestelmät maksavat nyt vain kolmasosan siitä, mitä ne maksoivat vuonna 2006. Saksa onkin edelläkävijämaa kotien tuottaman aurinkosähkön osalta. Suomessa hintataso on alkanut lähestyä Saksan hintatasoa ja yritysten välinen kilpailu tukee tätä. Järjestelmätoimittajien välillä on tiukka ja tasainen kilpailu. Suomessa on siis jo useita aurinkosähköpakettien toimittajia. Tarjouksia pyytäessä kannattaa kysyä joka tapauksessa tarjous oman alueen toimittajalta. Asennuskohteen etäisyys vaikuttaa mitä luultavimmin hintaan.

Se, kuinka paljon aurinkopaneelit sitten tuottavat energiaa riippuu mm. katon ilmansuunnasta ja sen kulmasta. Useat sähköyhtiöt ja järjestöt tarjoavat kotisivuillaan kattavat ohjeet kohteen arvioimiseen. Yleensä myös sähköjärjestelmän asentamisesta vastaa yhtiö pystyy antamaan melko tarkan arvion tuotettavasti energiamäärästä. Aurinkosähkön osalta puhutaan usein takaisinmaksuajan sijasta sijoituksen vuosituotosta. Kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio toimii aurinkosähkö edistävän Finscolar-hankkeen vetäjänä. Lovio arvioi, että investointi tuottaa vuodessa 2-4 prosenttia. Lovio huomauttaa, että tällä tuottoasteella raha kannattaa ehdottomasti sijoittaa ennemmin kattoon kuin jättää makaamaan nollakorkoiselle tilille. Hän muistuttaa, että investointikohteena aurinkosähköjärjestelmä on riskitön, tuo varmaa tuottoa, tukee suomalaista liiketoimintaa ja on ystävällinen myös ympäristölle. Ahola lisää, että aurinkosähköllä on tapana lisätä myös kiinteistön arvoa.

Edullisin tapa on tuottaa aurinkosähköä itse ja käyttää se omaan kulutukseen. Sähkön myynti verkon kautta ei juuri tuota, sillä verkkoon myydyn sähkön hinta on Suomessa pysynyt alhaalla. Mikäli järjestelmän asennuksesta haluaa säästää, voi aurinkopaneelit asentaa myös itse. Tämä vaatii kuitenkin kokemusta vastaavista töistä sekä tarkkoja esivalmisteluja. Vantaalla omakotitalossa asuva Peter Vollner päätyi keväällä 2012 tilaamaan kotinsa katolle aurinkosähköpaneelit, sillä hän halusi säästää lämmityskuluissa. Hankintaprosessi oli hänen osallaan yksinkertainen, sillä paketti oli ns. avaimet käteen -tilaus. Hän teki myös sopimuksen ylituotannon myymisestä Vantaan Energialle, mutta tämä järjestyi vasta muutama vuosi myöhemmin. Vollner kertoo, että aurinkosähkön käyttäminen on vaikuttanut myös heidän sähkönkulutustottumuksiinsa. Hän huomaa erityisesti kesällä käynnistävänsä pyykki- ja astianpesukoneen useimmiten silloin, kun aurinkosähkötuotanto on korkeimmillaan. Aurinkosähköjärjestelmän valvontalaitteet mahdollistavat sähkönkulutuksen minuutin tarkkuudella. Vollner pyrkiikin nyt ensisijaisesti nostamaan omakäyttöastetta, joka heidän taloudessaan on tällä hetkellä noin 70 prosenttia. Vollner on ollut tyytyväinen aurinkopaneeleihin. Aluksi hän uskoi toimittajan arvioineen vuotuisen sähkön tuottomäärän yläkanttiin, mutta on nyt muutaman vuoden kokemuksella todennut, että sähkön tuotanto on pysynyt lähes samana. Touko-, kesä- ja heinäkuussa sähköntuotanto alkaa jo aamulla klo 6 ja jatkuu myöhäiseen iltaan, noin klo 22 asti. Hänen järjestelmänsä tuotti sekä vuoden 2013 että vuoden 2014 aikana sähköä 1410 kWh. Vollner kertoo, että sähkön tuotantoa on mielenkiintoista seurata.

Saatat myös pitää...