vindfraft

12 maata, jotka näyttävät tietä uusiutuvan energian käyttöönotossa – osa 2

Lähes 50 maata, joihin ilmastonmuutoksen on ennustettu vaikuttavan haitallisesti nopeasti, ovat sopineet, että niiden energiantuotanto muuttuu sataprosenttisesti uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä. Nämä maat ympäri maailmaa käyttävät aktiivisesti aurinko- ja tuulivoimaa sekä maalämpöä energianlähteinä.

Kiina

Kiina saattaa olla maailman suurin saastuttaja, mutta se on myös maailman suurin uusiutuvaan energiaan sijoittava taho, jolla on valtavia investointitasoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Kiina omistaa nyt viisi maailman kuudesta suurimmasta aurinkovoima moduulitehtaasta, suurimman tuuliturbiini valmistajan ja maailman suurimman litiumionien valmistajan. Kiina on täysin sitoutunut vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta ja sen voimakkaasti saastuneet kaupungit kannustaakin niin tekemään.

Kenia

Aiemmin Kenia on joutunut tuomaan sähköä naapurimaista, mutta maa työskentelee kovasti tämän muuttamiseen panostamalla voimakkaasti maalämmön energiantuotantoon, joka vuonna 2015 kattoi jo puolet maan energiatarpeesta. Kenialla on myös Afrikan suurin tuulivoimala, joka tarjoaa myös 20 prosenttia heidän sähköntuotantokapasiteetistaan.

Marokko

Marokko on maa, jolla on runsaasti auringonpaistetta (jopa 350 päivää vuodessa), joten se on viisaasti päättänyt panostaa voimakkaasti aurinkoenergiatuotantoon. Marokossa äskettäin avattu maailman suurin keskitetty aurinkovoimala, yhdessä tuuli- ja vesivoimaloiden kanssa, on ennustettu tuottavan tarpeeksi energiaa yli miljoonalle marokkolaiselle kotitaloudelle vuoden 2018 loppuun mennessä.

Marokko

Yhdysvallat

Amerikassa on yksi maailman suurimmista asennetuista aurinkokennokapasiteeteista ja tuulienergiakapasiteetti, jonka päihittää vain Kiina. Se on myös yksi maailman suurimmista energiankuluttajista, joka syö suurimman osan uusiutuvan energian kapasiteetistaan. Mikäli kuitenkin kiinnitettäisiin enemmän huomiota uusiutuvaan energiaan kuin fossiilisiin polttoaineisiin, on arvioitu, että Yhdysvallat voisi vähentää päästöjään lähes 80 prosentilla vain 15 vuodessa, vaikuttamatta kuluttajien sähkönkustannuksiin. Islanti on tällä hetkellä ainoa maa maailmassa, joka tuottaa 100 prosenttia energiastaan uusiutuvista luonnonvaroista, 87 prosenttia vesivoimasta ja 13 prosenttia geotermisestä energiasta. Costa Rica on yksi parhaista uusiutuvien energialähteiden käyttäjistä, sillä 99 prosenttia käytetystä sähköstä on peräisin vesivoimasta, geotermisestä energiasta ja tuulesta. Norja on lähellä, sillä se tuottaa 98 prosenttia sähköstään uusiutuvilla luonnonvaroilla, lähinnä vesivoimalla. Eniten tuulivoimaa käyttävä maa on Kiina, joka asensi vuonna 2015 enemmän tuulivoimaloita kuin Euroopan unionin maat yhteensä. Kiina tuottaa huikeat 33,6 prosenttia kaikesta maailman tuulivoimasta. Tuulivoimaloiden rakentaminen sopii Kiinaan, sen pitkän rantaviivan ja laajan maantieteellisen massansa ansiosta. Kiinan voimakasta tuulivoimakapasiteettia tukee lukuisat turbiinivalmistajat. Toiseksi suurin tuulivoimaa hyväksikäyttävä maa on Yhdysvallat, erityisesti Iowa, Minnesota ja Texas ovat suurimpien tuulivoimaa tuottavien osavaltioiden joukossa. Kolmantena tuulivoimaa käyttävien maitten listalla on Saksa, joka tuottaa 10 prosenttia maailman tuulivoimasta. Saksan jälkeen tulee Espanja ja Intia. Muita merkittäviä tuulivoimaa hyödyntäviä maita ovat Kanada, Ranska, Italia ja Brasilia.

Yhdysvallat

Sinäkin voit auttaa

Jos kaikki tämä puhe vihreästä energian tuotannosta on saanut sinutkin haluamaan tekemään muutoksia ja auttaa taistelussa parempaa huomista varten ja tehdä enemmän ympäristön vuoksi, voit esimerkiksi vaihtaa uusiutuvia energialähteitä käyttävään sähköntarjoajaan. Energiatehokkuudessa on kyse monesta pienestä askeleesta, joista muodostuu yhdessä suuria, ja me haluamme kannustaa sinua kaikin mahdollisin tavoin. Yksi askel on vähentää energian kulutusta ja sitä myötä myös energiakustannuksia. Jos et vielä ole vaihtanut valaisimiin LED -lamppuja, niin kannattaa tehdä pikimmiten. Voit myös yleisesti vähentää vähentää valojen ja sähkölaitteiden käyttöä ja sammuttaa kaikki laitteet kokonaan käytön jälkeen ja varsinkin yöksi. Monet laitteet kuten televisiot ja pelikonsolit ovat usein valmiustilassa, joka tarkoittaa, että ne ovat edelleen verkkovirrassa ja täten edelleen käyttävät jonkin verran sähköä. Varmista, että laitteet on täysin sammutettu esimerkiksi irrottamalla ne pistokkeesta. Suurempia askelia, joita voit ottaa, on asentaa omaan kotiisi esimerkiksi aurinkopaneeleja tai ottaa maalämpö käyttöön. Jos olet yrityksen omistaja voit tehdä vielä enemmän. Tärkein askel on kuitenkin varmistaa, että hallituksessamme on paljon poliitikkoja, jotka ottavat tämän asian vakavasti ja taistelevat uusiutuvan energian puolesta. Voisiko suomi pian olla parhaiden maiden joukossa, kun kyse on uusiutuvasta energiasta?

Sinäkin voit auttaa

 

Saatat myös pitää...